Enkele voorwaarden om GLB-subsidies te ontvangen gaan voor 2025 wijzigen. Het betreft de zogenaamde GLB-conditionaliteiten (GLMC’s). Dit betreft enkele versoepelingen, maar ook (forse) aanscherpingen. Dit laatste geldt met name voor veengronden waarop percelen blijvend grasland verplicht grasland moet blijven.
Aangekondigde versoepelingen
Eerder is aangegeven dat u vanaf 2025 geen ‘4% niet-productief areaal’ hoeft aan te leggen. Deze verplichting vanuit GLMC 8 komt te vervallen. Daarnaast ligt er een voorstel dat u blijvend grasland in habitatgebieden, onder voorwaarden, toch mag vernietigen voor herinzaai. Er moet dan o.a. sprake zijn van ‘beschadigd grasland’ door bijvoorbeeld wilde dieren.
Nieuwe voorstel
Onlangs is ook aangegeven dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op bufferstroken soms wordt toegestaan. Dit geldt als u verplicht bent om Wilde haver, Knolcyperus of bepaalde andere invasieve exoten te bestrijden.
Voorgestelde aanscherpingen
Het voornemen is om vanaf 2025 veengronden beter te beschermen. Hiervoor is een vergaand voorstel gedaan. Volgens het voorstel mag vanaf 2025 op blijvend grasland op alle veengronden geen ander gewas meer worden geteeld. Deze percelen moeten grasland blijven. Een belangrijk punt is dat ‘Brussel’ nog moet beslissen of deze maatregel wel voldoende is. Het is dus nog onzeker of deze, voor sommige bedrijven, ingrijpende maatregel wel voldoende is.
Toevoegen ‘sociale conditionaliteiten’
Vanaf 2025 worden ‘sociale conditionaliteiten’ toegevoegd aan het GLB. Dit betekent dat u, als u bestaande wetgeving op het gebied van o.a. arbeidsovereenkomsten en een veilige werkomgeving overtreedt, naast een boete ook een korting op uw GLB-subsidies kunt krijgen.