Onlangs zijn nieuwe pachtnormen bekend gemaakt, die gelden vanaf 1 juli 2025. De meeste pachtnormen zijn wederom gestegen (tot maximaal 10%). Alleen in het pachtprijsgebied ‘IJsselmeerpolders’ is de pachtnorm gedaald (- 5%). Met deze nieuwe normen kunt u controleren of de nieuwe pachtprijzen goed worden doorgevoerd voor het nieuwe pachtjaar vanaf 1 juli 2025.
Is uw bedrijfssituatie anders dan in uw ingediende Gecombineerde opgave (GO)? Dan moet u dit zo snel mogelijk aanpassen. Dit kan t/m 15 oktober 2025 door uw GO aan te passen en opnieuw in te dienen.
Bij een bedrijfsoverdracht kunt u ook GLB-subsidies, zoals de basis- en ecopremie, overdragen/ overnemen. Ongeacht of subsidies worden overgedragen is het van belang dat uw KVK-inschrijving goed geregeld is.
Op bouwland mag, zonder vrijstelling, maximaal drie jaar hetzelfde gewas als hoofdteelt worden geteeld. Vanaf 2026 zal worden gecontroleerd of uw percelen voldoen.
Om de schapensector te ondersteunen heeft minister Wiersma het ‘Actieplan Schaap’ opgesteld. Bent u schapenhouder, dan zijn de volgende (veelal lange termijn)maatregelen voor u wellicht relevant.
Vanaf 2026 moet het 8e Actieprogramma Nitraatrichtlijn (8e AP) gaan gelden. Onlangs heeft minister Wiersma aangegeven dat de planning is dat de meeste huidige (generieke) maatregelen door blijven lopen. Daarnaast worden ook aanvullende maatregelen doorgevoerd. Soms kan een versoepeling gaan gelden.
In 2026 vervalt derogatie. Heeft u nu een derogatiebedrijf en overweegt u om in 2026 een deel van uw grasland om te zetten naar bouwland? Mogelijk vervalt dan uw vrijstelling voor de gewasrotatie-eis vanuit het GLB (GLMC 7).
In de periode van het 8e AP (2026 t/m 2029) wil minister Wiersma een start maken met ‘doelsturing’. Het gaat in eerste instantie om doelsturing op perceelsniveau. Voor bedrijven, die hier vrijwillig aan deelnemen, gaan (op termijn) minder generieke maatregelen gelden.
Op zand- en lössgrond moet u uiterlijk in 2026 een rustgewas als hoofdteelt telen. Een korte teelt gecombineerd met een vroeg ingezaaid vanggewas kan echter ook. Het vanggewas mag echter niet (meer) als onderzaai worden ingezaaid.
Om een perceel mee te kunnen tellen voor het GLB (incl. de ecoregeling) heeft u toestemming nodig van de eigenaar. Om dit te controleren kijkt RVO ook naar de kadastrale grens van uw percelen. Dit kan gevolgen hebben als de topografische grens voorbij de kadastrale grens van uw perceel ligt.