In de periode van het 8e AP (2026 t/m 2029) wil minister Wiersma een start maken met ‘doelsturing’. Het gaat in eerste instantie om doelsturing op perceelsniveau. Voor bedrijven, die hier vrijwillig aan deelnemen, gaan (op termijn) minder generieke maatregelen gelden.
Doelsturing
De wens van de minister en de sector is om op termijn te gaan naar ‘doelsturing’ i.p.v. een beleid alleen gericht op generieke maatregelen. Los van de voor- en nadelen van ‘doelsturing’ moet uiteindelijk wel aan de (Europese) doelstellingen worden voldaan.
Eerste aanzet in 8e AP
Onlangs heeft de minister aangegeven dat ze binnen het 8e Actieprogramma Nitraatrichtlijn (8e AP) wil beginnen met ‘doelsturing’ gericht op het verbeteren van de waterkwaliteit.
Alternatief systeem met minder generieke maatregelen
De systematiek in nog niet uitgewerkt. Maar de planning is dat u vrijwillig deel kunt nemen aan dit alternatieve systeem, dat gebaseerd wordt op indicatoren zoals N-mineraalmetingen en het stikstofbodemoverschot. U moet hiervoor wel aan de (nog vast te stellen) voorwaarden voldoen. Als u bepaalde resultaten behaalt, dan kunnen wellicht bepaalde generieke (bouwplan)maatregelen vervallen in 2029.