Bedankt voor het doorgeven van uw telefoonnummer.
U wordt zo spoedig mogelijk teruggebeld.

Pachtprijzen per 1 juli gewijzigd

Elk jaar worden de pachtnormen en regionale veranderpercentages vastgesteld. Wat betekent dat voor u als pachter van landbouwgrond en/of bedrijfsgebouwen? Hoe controleert u uw pachtnota?

Ingangsdatum 1 juli. De nieuwe pachtnormen gelden alleen voor reguliere pachtcontracten en geliberaliseerde pachtcontracten met een looptijd van meer dan zes jaar. Voor veehouderijgebieden zijn de normen veelal lager dan in 2013, voor akkerbouwgebieden veelal hoger. De nieuwe pachtprijzen gaan 1 juli in. Dit betekent niet dat uw pachtprijs per 1 juli 2014 wijzigt. De wijziging van de pachtprijs mag een verpachter pas doorberekenen in het eerstvolgende pachtjaar dat na 1 juli 2014 ingaat. Heeft u een pachtcontract dat loopt van 1 november tot 31 oktober, dan geldt de nieuwe pachtprijs vanaf 1 november 2014. Loopt uw pachtjaar van 1 januari tot 31 december, dan gaat voor u de wijziging op 1 januari 2015 in.

Eerste betaling

Alhoewel de wijziging van de pachtprijs met ingang van uw nieuwe pachtjaar ingaat, kan het moment van daadwerkelijke betaling daar vanaf wijken. De betaling van de pachtsom vindt in een aantal gevallen achteraf plaats. Betaalt u uw pacht halfjaarlijks achteraf en gaat uw nieuwe pachtjaar op 1 november 2014 in, dan zal op de nota van mei 2015 pas de wijziging van de prijs zichtbaar zijn. Op de nota van november 2014 wordt nog de ‘oude’ pachtprijs gefactureerd.

Pacht u een hoeve? Bij de pacht van een hoeve kan het zijn dat u de pacht van de grond achteraf en de pacht van de gebouwen vooraf halfjaarlijks moet voldoen. Gaat van beide het pachtjaar in op 1 november, dan zal de nota van november 2014 wel de verhoogde pachtprijs voor gebouwen laten zien, maar de pachtprijsverandering van de landerijen komt pas op de nota van mei 2015.

Controle. Het is raadzaam om uw pachtnota te controleren. De controle of de pachtprijswijziging op de juiste wijze is doorberekend, wordt vereenvoudigd als uw verpachter de verschuldigde pachtprijs specificeert en/of de berekening van de gewijzigde prijs is toegevoegd aan de factuur. U kunt uw verpachter om deze specificatie te vragen.

Pachtprijswijziging van rechtswege. De wijzigingen van de pachtprijzen zijn van rechtswege. Dit geldt voor verhogingen, maar ook voor verlagingen. De verpachter hoeft deze wijziging niet van tevoren aan te kondigen. Blijkt uit de rekening dat uw verpachter de pachtprijs niet heeft gewijzigd, dan kunt u hem verzoeken dat alsnog te doen. Hij moet hiermee instemmen. Als uw verpachter (gedeeltelijk) afziet van de verhoging, dan kan dat. Het is wel belangrijk dat hij dit dan ook schriftelijk aan u zal meedelen.

Pachtprijsveranderingen niet geïnd? Als uw verpachter de pachtverhoging niet aan u doorberekend zonder dit schriftelijk te bevestigen, kan hij hier in de toekomst nog op terugkomen. Hij mag namelijk alsnog de ‘achterstallige’ pacht innen. Hierbij geldt een verjaringstermijn van vijf jaar. Heeft uw verpachter een verlaging van uw pachtprijs niet doorgevoerd, dan geldt dat u de te veel betaalde pacht kunt terugvorderen. Ook voor u geldt een verjaringstermijn van vijf jaar.

Oneens met pachtprijswijziging?

Als u het niet eens bent met de nota voor de pacht, reageer dan schriftelijk naar uw verpachter. Beargumenteer waarom u het oneens bent. U kunt als u niet tot overeenstemming komt de maximale pacht door de grondkamer laten vaststellen.

Controleer uw pachtnota. Door de grote jaarlijkse schommelingen in de pachtnormen kan er snel een fout in de berekening optreden. Ziet uw verpachter af van een pachtprijsverhoging? Vraag hem dan dit schriftelijk vast te leggen. Dit voorkomt de kans dat u er later alsnog mee geconfronteerd wordt.