Bent u een startende agrarisch ondernemer of neemt u een landbouwbedrijf over? U kunt vanaf 1 januari 2020 in aanmerking komen voor ‘Vermogensversterkend Krediet’. Dit kan interessant zijn als u wilt investeren in duurzame bedrijfsontwikkeling.
RVO start vanaf 1 december met het uitbetalen van de bedrijfstoeslag 2019. De kans is groot dat u voor het einde van het jaar een betaling heeft ontvangen. Heeft u recht op uitbetaling van de graasdierpremie en/of een subsidie voor agrarisch natuurbeheer? Deze uitbetaling volgt in de eerste helft van 2020.
Ondanks dat een asbestverbod per 2024 niet doorgaat, blijft het saneren van uw asbestdak actueel. Om sanering aantrekkelijk te maken wil de overheid voor het einde van het jaar een aantal maatregelen presenteren.
Het is nog onzeker of de normen en diercategorieën van melkvee worden aangepast. Wel is bekendgemaakt, dat de voorgestelde aanpassingen voor 2020 voor hoogproductieve melkkoeien niet doorgaan. Ook de normen voor zelfzuivelaars worden niet aangepast. Of de voorgestelde lagere forfaits voor de overige melkkoeien doorgaan is afhankelijk van het aantal fosfaatrechten t.o.v. het sectorplafond.
Overweegt u om te stoppen met uw varkenshouderij of de varkenstak? De subsidie ‘Sanering Varkenshouderij’ wordt binnenkort opengesteld. Om deel te kunnen nemen moet uw bedrijf in concentratiegebied Oost of Zuid liggen en er moet sprake zijn van een overbelaste geursituatie.
Bent u pachter en heeft u fosfaatrechten? Dan is de kans reëel dat de verpachter aanspraak kan maken op (een deel van) de fosfaatrechten. Dit speelt met name als, op 2 juli 2015, sprake was een langdurige pacht van een bepaalde oppervlakte grond en/of gebouwen.
Bent u zoogkoeienhouder en wilt u vanaf 2020 voor het eerst gebruikmaken van de ‘Vrijstelling zoogkoeienhouderij’? Eén van de voorwaarden is dat u zich tijdig aanmeldt bij RVO. Dit geldt ook wanneer u pas vanaf 2020 vee gaat houden.
Teelt u gangbare snijmais op zand- of lössgrond en is uw onderzaai door o.a. droogte mislukt? Dan mag u onder voorwaarden na de oogst het vanggewas overzaaien. U mag de snijmais ook na 1 oktober oogsten. Het overgezaaide vanggewas hoeft u volgend jaar niet als hoofdteelt te telen.
Bent u van plan om na de oogst van uw snijmais op zand- en lössgrond een wintergraan te telen als verplicht vanggewas? Dan moet u uiterlijk 1 oktober aan RVO doorgeven dat u dit vanggewas volgend jaar als hoofdteelt gaat telen. Hiervoor is inmiddels het formulier ‘Hoofdteelt na snijmais’ beschikbaar.
Heeft u in 2019 teveel fosfaat op uw grond gebruikt? U kunt deze overschrijding middels ‘fosfaatverrekening’ onder voorwaarden met 2020 verrekenen. Dit kan alleen indien de overschrijding lager is dan 20 kg fosfaat per ha bouwland. U moet zich uiterlijk 31 december van dit jaar bij RVO aanmelden.