Op zand- en lössgrond moet u uiterlijk in 2026 een rustgewas als hoofdteelt telen. Een korte teelt gecombineerd met een vroeg ingezaaid vanggewas kan echter ook. Het vanggewas mag echter niet (meer) als onderzaai worden ingezaaid.
Om een perceel mee te kunnen tellen voor het GLB (incl. de ecoregeling) heeft u toestemming nodig van de eigenaar. Om dit te controleren kijkt RVO ook naar de kadastrale grens van uw percelen. Dit kan gevolgen hebben als de topografische grens voorbij de kadastrale grens van uw perceel ligt.
U kunt zich weer aanmelden voor de eco-activiteit ‘Weidegang 1.500 uur’ of ‘Weidegang 2.500 uur’. U doet een melding bij Qlip en in de Gecombineerde opgave. Doe de melding bij Qlip voor de eerste weidedag.
Sinds deze maand kunt u uw Gecombineerde opgave 2025 indienen. Via de Gecombineerde opgave kunt u onder andere uw GLB-subsidies aanvragen.
Vanaf dit jaar is de stikstofexcretie (productie) van melkkoeien in vrijwel alle gevallen lager vastgesteld. Alleen in de laagste productiestaffel is dat niet altijd het geval. Voor jongvee gelden nog steeds dezelfde normen als voorgaande jaren. Indien u gebruik maakt van de BEX heeft de verlaging geen invloed op de mestproductie op uw bedrijf.
RVO heeft diverse tabellen. Hierin staan onder andere de stikstofgebruiksnormen en diverse forfaitaire waardes. U gebruikt de tabellen voor onder andere uw gebruiksnormberekening. De tabellen worden jaarlijks door RVO geactualiseerd.
Wilt u gebruik maken van derogatie? Uiterlijk 28 februari moet u de derogatievergunning aanvragen via de site van RVO.
Vanaf 2025 geldt, in het kader van het GLB, opnieuw de verplichte bodembedekking op kleigrond. Er geldt alleen een vrijstelling als u percelen op zware kleigrond heeft waarop u continuteelt van wintergewassen toepast.
Werkt u (wel eens) met personeel, incl. stagiaires, op uw bedrijf? Dan moet u onder andere zorgen voor een veilige werkomgeving en duidelijke arbeidsafspraken. Doet u dat niet? Dan kan u vanaf dit jaar gekort worden op uw GLB-subsidies. Dit komt doordat de ‘sociale conditionaliteiten’ vanaf 2025 zijn toegevoegd als subsidievoorwaarde.
De de-minimissteun is verhoogd naar € 50.000 per drie jaar. Hierdoor kunt u meer gebruik maken van subsidies die onder de de-miniminssteun vallen, zoals de subsidie ‘Behoud grasland’.