RVO heeft haar standpunt aangepast. U mag nu na de teelt van mais op zand- en lössgrond toch mest uitrijden. Uiteraard binnen de normale uitrijperioden, dus drijfmest t/m 15 september. Ook moet u dan een groenbemester telen, maar dat bent u toch al verplicht.
Wilt u uw PAS-melding laten omzetten in een formele toestemming? De uiterste datum voor het indienen van informatie is uitgesteld naar uiterlijk 1 oktober 2020. U moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.
Heeft u als fritesaardappelteler steun aangevraagd i.v.m. de coronacrisis? En vraagt u bovendien niet meer steun aan dan € 25.000? Dan is een accountantsverklaring niet meer nodig. U moet wel een ‘Eigen verklaring’ indienen. Uiteraard willen wij u helpen bij het indienen van de ‘Eigen verklaring’, maar dat is geen verplichting. Deze ‘Eigen verklaring’ geldt ook voor telers en andere ondernemers uit de sierteelt en voedingstuinbouw.
Ondanks de vele discussies en protesten is de kans groot dat u, als melkveehouder, vanaf 1 september 2020 moet voldoen aan de ‘Voermaatregel melkvee’. Vanaf dat moment mag u geen krachtvoeders op voorraad hebben met een hoger ruw eiwitgehalte dan de gestelde normen. Wilt u gebruikmaken van een hogere ruw eiwitgehalte in krachtvoeders? Met een rekentool kunt u bepalen of dit voor u van toepassing kan zijn. Het is van belang om tijdig uw ‘max. RE-norm’ te bepalen. Het is immers zo 1 september.
U kunt in 2020 en 2021 weer gebruikmaken van de derogatie. In 2020 moet u uiterlijk 4 september de derogatievergunning aanvragen. Daarnaast moet u uw bemestingsplan eveneens uiterlijk 4 september opstellen. Daarnaast gelden enkele extra voorwaarden, zoals bij het gebruik van de sleepvoetbemester. Houd rekening met de (extra) voorwaarden en uitgestelde data.
Bent u melkveehouder en heeft u één of meerdere melkkoeien van zeldzame runderrassen in uw melkveestapel? Dan kunt u in de periode 1 t/m 30 september 2020 subsidie aanvragen. De subsidie bedraagt € 150,- per melkkoe. U kunt de subsidie meerdere jaren aanvragen: in 2021 en mogelijk ook in 2022. De subsidie is niet bedoeld voor zoogkoeien.
Het nieuwe GLB wordt nagenoeg zeker met twee jaar uitgesteld. Dit betekent o.a. dat uw betalingsrechten t/m 2022 blijven bestaan. De waarde van uw betalingsrechten zal wel verder afnemen.
Heeft u in de PAS-periode een PAS-melding bij uw provincie ingediend? Minister Schouten wil deze ‘PAS-meldingen’ omzetten in een formele toestemming.
Heeft u relatief veel jongvee op uw bedrijf en wilt u de BEX toepassen? Vanaf 2020 zijn hiervoor meer mogelijkheden. Nieuw is dat u de BEX ook mag toepassen, indien 50% tot 70% van de fosfaatproductie van uw melkvee afkomstig is van melkkoeien. Wel mag u niet te veel pinken hebben ten opzichte van uw kalveren. Daarnaast zijn er minimale aanpassingen in de rekenregels.
Onlangs heeft het Nitraatcomité van de EU een positief advies gegeven over derogatie 2020-2021. Hiermee wordt derogatie binnenkort officieel verleend. De meeste voorwaarden zijn ongewijzigd, maar er worden nu wel extra voorwaarden gesteld. Binnenkort worden de aanmelddatum en andere data voor derogatie 2020 bekendgemaakt.